Hieronder vindt u het programma van de lezingen van Amicitalia in de bibliotheek van Hilversum.


Le signore della pittura: Italiaanse schilderessen van de 16e-20e eeuw

12 april 2019 om 19.30

Van Sofonisba Anguissola (1532-1625) – een ware ‘celebrity’ in haar tijd (ze was onder andere hofschilderes van de Spaanse koning Filips II) – en Artemisia Gentileschi (1593-1653) – meestal genoemd, eerder dan voor haar schildersoeuvre, omdat ze verkracht werd door collega Agostino Tassi via Rosalba Carriera (1675-1757) – een van de meest gevraagde pastelartiesten van de 18e eeuw – tot aan Maria Lai (1919-2013) en de gemengde technieken die ze gebruikte in haar kunst, besteed deze lezing aandacht aan een zeer gevarieerd maar traditioneel onderbelicht aspect van de Italiaanse kunstgeschiedenis.
Foto: Sofonisba Anguissola, zelfportret, 1556

Informatie over de lezing

Voertaal lezingen: Nederlands
Adres: Bibliotheek, Hilversum (‘s-Gravelandseweg 55)
Docent: Stefano Giani
Entree: 14 euro p.p.
Reeksprijs: 12 euro p.p. per lezing vanaf 3 of meer kaarten (36 euro voor 3 kaarten)
Reserveren: info@amicitalia.nl
Online reserveren: www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
Telefonisch: 035-6834082


Informatie over de docent

Stefano Giani is kunsthistoricus, cum laude afgestudeerd in Milaan met een scriptie over de 16e eeuwse Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Naast zijn ervaring als wetenschappelijk onderzoek heeft hij ook jarenlang lezingen en cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis gegeven over allerlei onderwerpen. Hij heeft o.a. artikelen geschreven voor de tijdschriften “Arte Lombarda” en “Venezia Cinquecento” en voor de Nederlandse “Incontri”. Hij heeft ook met verschillende instellingen samengewerkt, o.a. De Accademia Carrara in Bergamo, de National Gallery of Art in Washington, het Van Gogh Museum in Amsterdam, de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam waarvoor hij o.a. de cursus over de Spaanse kunst heeft gegeven.

Stefano geeft lezingen voor Amicitalia in Hilversum sinds 2012. Zijn lezingen zijn zeer gewaardeerd door een trouw publiek en bieden een ruime overzicht aan onderwerpen en verdieping over de Italiaanse kunst en kunstenaars van alle tijden. We hebben veel onderwerpen behandeld o.a. een reeks lezingen over Venetië, Milaan, over meesters als Lotto, Bellini en Raffaello, Caravaggio en Rembrandt, 19e-eeuwse en 20e-eeuwse kunst met o.a. Macchiaioli, Segantini, Boldini en Modigliani, de Futuristen, Neorealismo tot Maurizio Cattelan en reeks lezingen over Italië in de kunst van buitenlandse schilders. Naast de Italiaanse onderwerpen hebben we ook onlangs een cursus over de Spaanse kunst georganiseerd met 6 lezingen over verschillende Spaanse steden en architectuur, Goya, Velàsquez en Picasso. Wilt u een lezing bijwonen of een bepaalde lezing opnieuw in het programma laten opnemen? Schrijf ons: info@amicitalia.nl.