Hieronder vindt u het programma van de lezingen van Amicitalia in de bibliotheek van Hilversum.


Divino Michelangelo

Verwacht in 2021

Let op: Deze lezing is verplaatst wegens coronavirus-maatregelen. De lezing wordt opnieuw aangeboden in 2021. Als u al een kaartje heeft gekocht, blijft uw kaartje geldig of wordt het vergoed. Informatie volgt.

David

Bij Amicitalia hebben we in de loop der jaren – ook juist tijdens het huidige seizoen – aandacht besteed aan verschillende meesters van de Italiaanse Renaissance, maar nog nooit aan de ‘goddelijke’ derde (naast Leonardo en Raffaello) van de ‘grote drie’ volgens Vasari. Michelangelo (1475-1564) voldeed heel jong aan zijn roeping voor de beeldhouwkunst (de Madonna della Scala maakte hij al in 1491), werd vanaf 1508 noodgedwongen om zich ook als schilder te ontwikkelen (de fresco’s voor het Sixtijnse Kapel), om later ook nog in de architectuur (onder andere de koepel van San Pietro in Roma) en in de poëzie zijn indrukwekkende sporen achter te laten. Bij al deze aspecten van de veelzijdige carrière van Michelangelo staat deze lezing stil.


Voertaal lezingen: Nederlands
Adres: Bibliotheek, Hilversum (‘s-Gravelandseweg 55)
Docent: Stefano Giani
Entree: 14 euro p.p.
Reeksprijs: 12 euro p.p. per lezing bij aankoop van een reeks van 3 of meer lezingen (bijv. 36 euro voor 3 kaarten)
Reservereninfo@amicitalia.nl
Online reserverenwww.amicitalia.nl/lezing-reserveren
Telefonisch: 06-12693138

Informatie over de docent

Stefano Giani is kunsthistoricus, cum laude afgestudeerd in Milaan met een scriptie over de 16e eeuwse Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Naast zijn ervaring als wetenschappelijk onderzoek heeft hij ook jarenlang lezingen en cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis gegeven over allerlei onderwerpen. Hij heeft o.a. artikelen geschreven voor de tijdschriften “Arte Lombarda” en “Venezia Cinquecento” en voor de Nederlandse “Incontri”. Hij heeft ook met verschillende instellingen samengewerkt, o.a. De Accademia Carrara in Bergamo, de National Gallery of Art in Washington, het Van Gogh Museum in Amsterdam, de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam waarvoor hij o.a. de cursus over de Spaanse kunst heeft gegeven.

Stefano geeft lezingen voor Amicitalia in Hilversum sinds 2012. Zijn lezingen zijn zeer gewaardeerd door een trouw publiek en bieden een ruim overzicht aan onderwerpen en verdieping over de Italiaanse kunst en kunstenaars van alle tijden. We hebben veel onderwerpen behandeld o.a. een reeks lezingen over Venetië, Milaan, over meesters als Lotto, Bellini en Raffaello, Caravaggio en Rembrandt, 19e-eeuwse en 20e-eeuwse kunst met o.a. Macchiaioli, Segantini, Boldini en Modigliani, de Futuristen, Neorealismo tot Maurizio Cattelan en reeks lezingen over Italië in de kunst van buitenlandse schilders. Naast de Italiaanse onderwerpen hebben we ook onlangs een cursus over de Spaanse kunst georganiseerd met 6 lezingen over verschillende Spaanse steden en architectuur, Goya, Velàsquez en Picasso. Wilt u een lezing bijwonen of een bepaalde lezing opnieuw in het programma laten opnemen? Schrijf ons: info@amicitalia.nl.