Hieronder vindt u het programma van de komende lezingen van Amicitalia.


Haat-liefderelatie met Italië: de Prerafaëlieten

9 maart 2018 om 19.30

Ook los van haar tegenstrijdige relatie met de kunst en cultuur van Italië tegen de academisme van Rafael, is het belang van de Pre-Raphaelite Brotherhood (PRB), opgericht in 1848, moeilijk te onderschatten: gesteund door kunstcriticus John Ruskin en onder leiding van Dante Gabriel Rossetti, William Holman Hunt en John Everett Millais, wisten de Prerafaeliëten de verhouding te veranderen tussen de officiële beeldtaal van de Kunstacademie, de Renaissance traditie en de creatieve insteek van de individuele artiest.

De nieuwe stijl die daaruit voortkwam is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de Engelse kunst tot ver in de 20e eeuw, en in bredere zin voor een bepaalde (beeld)cultuur, denk bijvoorbeeld aan de natuurgetrouwheid van de schilderkunst, de vrouwelijke schoonheidsidealen en het literaire fantasy genre (Tolkien en The Lord of the Rings).

Foto: Mariana, door John Everett Millais, naar een gedicht van Tennyson: de angstige Mariana, die vreest dat haar geliefde niet meer terug zal keren, staat in contrast met de annunciatie op het glas-in-loodraam. (Bron: wikipedia.org)

Informatie
Voertaal lezingen: Nederlands
Adres: Bibliotheek, Hilversum (’s Gravelandseweg 55)
Docent: Stefano Giani
Entree: 12,5 euro p.p. (reeks van 3 of meer lezingen, 10 euro p.p.)
Reserveren: info@amicitalia.nl
Online reserveren: www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
Telefonisch: 035-6834082

Figuratief of abstract: Renato Guttuso en Alberto Burri

13 april 2018 om 19.30

De hele 20e eeuw heeft zich ontwikkeld – op het gebied van de Europese en Noord-Amerikaanse schilderkunst – in het teken van de ‘strijd’ tussen de figuratieve en de abstracte beeldtaal. Als Amedeo Modigliani, aan de ene kant, en de Futuristen, aan de andere, kunnen beschouwd worden als de Italiaanse vertegenwoordigers van de twee tendensen aan het begin van de eeuw, het zijn zonder twijfel Renato Guttuso (1911-1987) en Alberto Burri (1915-1995) die de figuratieve dan wel abstracte fakkel in de tweede helft van de eeuw hebben overgenomen en verder ontwikkeld in een persoonlijke interpretatie waar, naast zuivere artistieke overwegingen, ook nog ruimte is geweest voor het verwerken van de (traumatische) historische gebeurtenissen van hun eigen tijd.
Foto: Telefoni. L’incomunicabilità, Renato Guttuso
Informatie
Voertaal lezingen: Nederlands
Adres: Bibliotheek, Hilversum (’s Gravelandseweg 55)
Docent: Stefano Giani
Entree: 12,5 euro p.p. (reeks van 3 of meer lezingen, 10 euro p.p.)
Reserveren: info@amicitalia.nl
Online reserveren: www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
Telefonisch: 035-6834082

Over de docent

Stefano Giani is kunsthistoricus, cum laude afgestudeerd in Milaan met een scriptie over de 16e eeuwse Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Naast zijn ervaring als wetenschappelijk onderzoek heeft hij ook jarenlang lezingen en cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis gegeven over allerlei onderwerpen. Hij heeft o.a. artikelen geschreven voor de tijdschriften “Arte Lombarda” en “Venezia Cinquecento” en voor de Nederlandse “Incontri”. Hij heeft ook met verschillende instellingen samengewerkt, o.a. De Accademia Carrara in Bergamo, de National Gallery of Art in Washington, het Van Gogh Museum in Amsterdam, de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam waarvoor hij o.a. de cursus over de Spaanse kunst heeft gegeven.

Stefano geeft lezingen voor Amicitalia in Hilversum sinds 2012. Zijn lezingen zijn zeer gewaardeerd door een trouw publiek en bieden een ruime overzicht aan onderwerpen en verdieping over de Italiaanse kunst en kunstenaars van alle tijden. We hebben veel onderwerpen behandeld o.a. een reeks lezingen over Venetië, Milaan, over meesters als Lotto, Bellini en Raffaello, Caravaggio en Rembrandt, 19e-eeuwse en 20e-eeuwse kunst met o.a. Macchiaioli, Segantini, Boldini en Modigliani, de Futuristen, Neorealismo tot Maurizio Cattelan en reeks lezingen over Italië in de kunst van buitenlandse schilders. Naast de Italiaanse onderwerpen hebben we ook onlangs een cursus over de Spaanse kunst georganiseerd met 6 lezingen over verschillende Spaanse steden en architectuur, Goya, Velàsquez en Picasso. Wilt u een lezing bijwonen of een bepaalde lezing opnieuw in het programma laten opnemen? Laat het weten: info@amicitalia.nl.