abruzzoIn het westen vind je de bergen van de Apennijnen, het Oosten wordt begrensd door de Adriatische kust. De werkelijk prachtige natuur, met haar zee, bergen, heuvels en natuurparken, staat in heel Abruzzo op de voorgrond.  In dit dunbevolkte gebied leeft slechts 3% van de Italianen. Abruzzo is een geliefd vakantieoord voor Italianen, in augustus zoeken ze de verkoeling van de zee en de bergen op, in de winter wordt volop gewandeld en geskied in de natuurreservaten.

I calanchi di Atri: ongerepte landschap

calanchi

I calanchi- of badlands- is een landschapsvorm waar kalkstenen heuvels door wind en water sterk zijn geërodeerd. Het is een spectaculair fenomeen dat voor verschillende landschappen heeft gezorgd in de hele Apenijnen-gebied, van Abruzzo tot aan Basilicata. Een van de mooiste voorbeelden kunt u vinden in het  Riserva naturale guidata Calanchi di Atri (bij Teramo) dat beheerd wordt door het Wereldnatuurfonds.

In Abruzzo kunt u het fenomeen calanchi mooi observeren in zijn vele vormen. Kale heuvels met halfbedekte flanken, olijfgaarden en huizen die tot aan de rand van de calanchi zijn gebouwd. Een wandeling door het natuurreservaat in het gebied rondom Atri is ook een leuke uitstapje.

Daarna raden we aan om Atri zelf te gaan bekijken: een van de oudste stadjes van de Adriatische kust. Van zijn oorspronkelijke naam Hatria komt waarschijnlijk de naam Adriatico.

Dit prachtige stadje heeft een oud centrum met een overdonderend mooie kathedraal uit 1223 en resten van een Romeins theater van de 1e eeuw.

 Uitstapjes en bezienswaardigheden:

Naar de bergen: Gran Sasso d’Italia

Gran Sasso is een prachtige natuurpark op de hoogste berg van de Apennijnen. De kabelbaan naar de hoogvlakte Campo Imperatore (2000m) vertrekt uit Fonte Cerreto (1150 m). Per auto naar de Campo gaat over een panoramische weg van 30 km. Hier zijn uitgebreide wandelmogelijkheden. Het 40.000 ha. grote Parco Nazionale is de trots van de Abruzzezen. Hier leeft zelfs nog een populatie bruine beren.

De Pradi di Tivo bieden een keur aan sportieve mogelijkheden: van een klimbos naar trekking te paard, van abseilen naar wandelen en fietsen.

Pietracamela

Een middeleeuws dorp met typisch stenen huizen en mooie kerken Ook uitvalsbasis voor bovengenoemde wandel-en fietsroutes.

Dagje L’Aquila:

L’Aquila ligt in een vallei tussen bergen en heuvels van het Parco Nazionale del Gran Sasso en de Monti della Laga. Na de aardbeving van 2009 is het mooie oude centrum van L’Aquila praktisch onbewoond en spookachtig. Ontdanks deze uitzonderlijke toestand blijft het een mooie en indrukwekkende ervaring.

confettiSulmona

Bijzondere leuk stadje, staat vooral bekend om haar kleur- en fantasierijke confetti, typische italiaanse gesuikerde amandelen in allerlei kleuren, smaken en vormen.

 

 

Casoli

Een dorp vol muurschilderingen, een heel gezellig plein en een fantastisch uitzicht.

Aanraders in de buurt van Atri:

Silvi Alta (hoog gelegen oud stadje )
Pineto Roseto (brede zandstranden)

Info met dank aan: http://www.vakantiehuisjeitalieabruzzo.nl/

 Tips voor logeren:

Fam. Groenendijk (Atri): http://www.vakantiehuisjeitalieabruzzo.nl/
abruzzo_atriGezellig ingerichte boerenwoningen in de provincie Abruzzo het kleine plaatsje San Giacomo met mooie vergezichten over de zee en de Gran Sasso, 7 km van het vestingstadje Atri (TE),  14 km  vanaf het brede rustige zandstrand aan de Adriatische zee. De omgeving is een paradijs voor culinair genieten, strandliefhebbers, natuurliefhebbers, kunstschilders en wielrenners. De boerenwoningen zijn abruzzo_vista_collineideaal voor de authentieke Italiaanse beleving alleen of samen met meerdere families. Ieder heeft zijn privacy. De drie woningen hebben een eigen veranda met tuinmeubilair.