Giovanni Fattori – La Rotonda dei bagni Palmieri (Livorno)

Rond 1850 ontmoette een groep schilders uit Toscane en verschillende Italiaanse steden elkaar in Caffè Michelangelo in Florence.
Ze kregen snel een naam: de “Macchiaioli“. Zo werden ze voor het eerst genoemd in een artikel van de Gazzetta del Popolo van 1862, waarin de Toscaanse schilders ervan werden beschuldigd de schilderkunst tot een eenvoudige schets te reduceren, met slechts ‘macchie‘ oftewel vlekken. Deze benaming werd vervolgens door de groep overgenomen als geuzenaam. Deze kunstenaars wilden vernieuwing brengen in de Italiaanse schilderkunst en worden daarom beschouwd als de promotors van de moderne Italiaanse schilderkunst.

Het Italiaanse ‘Impressionisme’ draait vooral om de figuur van Giovanni Fattori en een aantal ‘kleinere’ meesters, die enkele jaren vóór de komst van Manet en de zijne op het Parijse kunstscène wisten de moderne landschapschilderkunst te combineren met de Italiaanse schilderstraditie.

De Macchiaioli vertegenwoordigen een van de meest poëtische bewegingen uit deze periode en zijn inspiratiebron geweest voor hedendaagse Italiaanse regisseurs als Luchino Visconti en Mauro Bolognini.

Het Musée d’Orsay in Parijs zal deze prachtige schilderijen bekendmaken aan zijn publiek en zal de vele overeenkomsten met impressionistische kunstenaars tonen met de volgende tentoonstelling:

Les Macchiaioli 1850-1874. Des impressionnistes italiens?
10 april – 22 juli 2013 – Paris, musée de l’Orangerie
http://www.musee-orsay.fr/

Vanaf 20 september 2013 – 5 januari 2014
Madrid, Fondazione MAPFRE

Bekijk hier de schilderijen

Afgelopen vrijdag heeft Amicitalia aandacht besteed aan deze kunststroming met de bijzonder goed bezochte lezing ‘Impressionisme op z’n Italiaans‘ in de bibliotheek Hilversum. De volgende lezing ‘Fin de siècle in het Schiereiland: symbolisme, society schilderkunst en Art Nouveau‘ in deze reeks zal deze periode verder belichten met speciale aandacht voor het werk van Giovanni Fattori (1825-1908) e Giovanni Segantini (1858-1899). Klik hier voor vedere informatie.