L’Italia è così, ti devi concentrare sulle cose belle, altrimenti non se ne esce.

httpv://www.youtube.com/watch?v=NnyFhSi5tPc

Met humor en ironie laat deze documentaire de tegenstrijdige kanten van het huidige Italië zien. Vanaf 22 november in de Nederlandse bioscopen.

Is er nog een reden om in Italië te blijven? Waarom houden buitenlanders van Italië terwijl de Italianen zelf er constant over klagen? Gustav en Luca zijn twee jonge Italianen: de eerste komt uit Zuid-Tirol en is daarom Duitstalig, de tweede is “typisch Italiaans”. Ze hebben hun vrienden zien vertrekken naar Berlijn of Londen en Gustav is ervan overtuigd dat zij ook moeten vertrekken. Luca probeert Gustav te overtuigen dat Italië nog veel te bieden heeft.

Achter het stuur van een Fiat 500 reizen ze van Noord naar Zuid op zoek naar een antwoord. Ze ontmoeten het ware Italië met haar mooie en mindere mooie kanten, de gepassioneerde mensen die in de verandering geloven. Deze grappige documentaire raakt alle centrale thema’s van een land in crisis: werk, discriminatie, leiderschap, technologische ontwikkeling, de reactionaire houding van de academische wereld, het gebrek aan aandacht voor mensenrechten, het verval en gebrek aan meritocratie.

In hun vorige film “Suddenly, Last Winter” hebben ze de duistere kant van hun land ontdekt, en nu willen ze de mysterieuze charme van Italië begrijpen.

http://www.italyloveitorleave.it/