Langs de snelweg A13 tussen Padova en Bologna duikt in de totale vlakte van de Pianura Padana, ineens een bijzondere puntvormige heuvelgroep op: dat zijn de Colli Euganei, vulkanische heuvels, vandaag de dag een natuurreservaat en een prachtige omgeving voor een intermezzo, maar ook voor een paar weken vakantie. Neem bijvoorbeeld de afslag Monselice…

Cosa vedere – Tips

Monselice: zoals veel stadjes in de Colli Euganei heeft het zijn eigen kasteel, villa en prachtige uitzicht. Dit allemaal op en rond de heuvel Colle della Rocca De Mastio Federiciano die overheerst, een overblijfsel van een grote vesting uit 1239; gebouwd door Frederiek II. Het middeleeuwse Castello Cini kun je niet missen: midden in het stille, autovrije en oude centrum. De wandelroute via delle Sette Chiesette is ook een aanrader, zo genoemd door de 7 kerkjes die je tegenkomt.

http://www.castellodimonselice.it
http://www.padovamedievale.it/
monselice_enotecacastelloNa de rondleiding en/of wandeling neem dan zeker een pauze in een origineel bar-restaurant Enoteca Al Castello onderaan het kasteel, (via del santuario 22). Het is een dependance van het kasteel en dat merk je al bij de ingang, waar een grote harnas met zwaard staat. Het café-restaurant is bijzonder ingericht in een typische Venetiaanse stijl met veel rood, goud en oude Venetiaanse meubels. Hun rustige en romantische tuin is in de zomermaanden een uitstekende plek om van een lekker hapje en drankje te genieten. Ook leuk voor de kinderen en helemaal niet zo druk. Op het menu staan o.a. een bijzondere koffie met amandel of nutella smaakje. In de zomer alleen overdag open. Gesloten op maandag.

Verder heb ik ook een bijzondere jeugdherberg gezien waar je kunt logeren voor een zeer schappelijke prijs. De Palazzo Tassello, een oud-huis uit 1500. De prijs is 50 euro voor een dubbele kamer en 20 euro voor kamers met 5-13 bedden en die hebben een eigen keuken. Een ontbijt kost 4 euro.

Info en reservering: http://www.venetianhostel.it/

 

Als je toch in de buurt bent, neem ook de tijd voor omliggende dorpjes, zoals:

Arquà: dit middeleeuwse dorpje heeft een beroemde inwoner gehad: de dichter Petrarca die hier 4 jaar woonde tot zijn dood in 1374. Hij is hier begraven. Zijn villa is nu een museum.

Este: Castello di Este, 1339.

Montagnana: een dorpje met imposante middeleeuwse stadsmuren en kasteel, Palio dei 10 Comuni als je in de eerste week van september daar bent!

Ook de moeite waard:

Ábano Terme: voor een dagje relax in natuurlijke thermale baden.

Padova: o.a. Castello Carrarese en voor de liefhebbers van Giotto: Cappella degli scrovegni, download in pdf: Giotto tour

Download infogids vvv: http://www.padovamedievale.it/info/download/cataloghi/it