Het is alweer 18 jaar geleden, op 6 mei 2002 om precies te zijn, dat politicus Pim Fortuyn werd neergeschoten op het Mediapark in Hilversum. De kranten en TV stonden destijds bol van het nieuws omtrent deze markante politicus. En opnieuw wordt er volop aandacht gegeven aan Pim Fortuyn. Over politiek vindt u elders voldoende achtergronden, wij belichten liever een ander opvallend aspect van de heer Fortuyn: zijn bijzondere band met Italië.

Pim Fortuyn begraven in Italië

Graafmonument Pim Fortuyn

In Italië had Pim Fortuyn een buitenhuis in Provesano, in het Noord-Oosten van het land. In dit tweede huis trok Fortuyn zich regelmatig terug om zich voor te bereiden op nieuwe opdrachten of te schrijven aan zijn vele boeken. Fortuyn over zijn huis in een interview met Elservier in september 2001: “Met het geld dat ik van mijn moeder heb geërfd, ben ik nu een mooi huis in Italië aan het restaureren. In haar geest. Ik weet dat ze langskomt als het af is. Mijn moeder was een echte moeder, in de primitieve zin. Geen kwaad over haar kinderen waar anderen bij stonden. Het huis in Italië heet Rocca Jacoba. Rots en geschutstore, naar haar naam.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pim Fortuyn werd op 10 mei begraven op de begraafplaats Westerveld te Driehuis, in Noord-Holland. Op 20 juli werd zijn lichaam herbegraven in Provesano. Provesano is voor sommigen een pelgrimsoord geworden om toch nog even “bij Pim” te zijn. Er is een opvallend grafmonument, waar wij tijdens ons bezoek nog altijd vele briefjes en knuffels aantroffen door Nederlanders achtergelaten.

Pasolini

pasolini

Het toeval wil dat op slechts 10 kilometer van Pim Fortuyn een ander bekend persoon begraven licht: Pier Paolo Pasolini. Italiaans filmregisseur, dichter, schrijver en marxist. Op 2 november 1975 werd Pasolini vermoord aangetroffen op een strand in Ostia (bij Rome). De omstandigheden van zijn moord zijn onbekend, maar het is wel mogelijk dat ook Pasolini om politieke redenen zou zijn vermoord.

Pasolini ligt begraven in het Friulaanse plaatsje Casarsa, slechts 15 kilometer van het graf van Pim Fortuyn. Gaat u het graf van Pim Fortuyn bezoeken? Ga dan ook zeker naar Casarsa, en bezoek de plekken waar Pasolini een rol heeft gespeeld tijdens zijn “periodo friulano” (1943-1949).  Alle Pasolini-locaties, waaronder zijn graftombe, meer info op deze site.

San Daniele

In dezelfde streek ligt het interessante en mooie San Daniele. San Daniele is vooral bekend vanwege de productie van in de lucht gedroogde rauwe ham die wereldwijd wordt geëxporteerd, en heeft ook een buitengewoon interessante bibliotheek uit 1466 met een grote collectie miniaturen. Mooie foto’s en aardige informatie leest u hier.