Hieronder vindt u het programma van de lezingen vanaf september. De data staan al vast, u kunt ze al in uw agenda zetten en kaartjes reserveren. Misschien komen in de maanden oktober en november nog een paar lezingen erbij, maar dit hoort u nog op tijd.

Venetië: de stad en haar geschiedenis

venzia2
Gondole a Venezia

vrijdag 19 september om 19.30

Werkelijkheid en mythe: Venetië als concrete stad die haar geografische ligging tussen West- en Noord Europa wist te benutten om de oorspronkelijke gemeenschap van vissersdorpjes te doen uitgroeien in een enorm koloniale rijk. Venetie met haar bijzondere ontstaangeschiedenis, met de bijna miraculeuze verrijzing uit de zee en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van een unieke stadsstructuur (Sestieri, waterputten, bruggen, campi, Arsenale).

Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Vroegboekingkorting: 12,5 euro p.p. voor reserveringen t/m 12 september
Reserveren: info@amicitalia.nl
online www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
tel.: 035-683408223 januari 2015 om 19:30

Buzzati, Gli apriranno? 1958
Buzzati, Gli apriranno? 1958
Dopo un così lungo cammino, dopo tante dure prove superate, dopo tanto sangue e spine, egli giunse alfine in vista del sospirato castello. Ma qui tutto era chiuso e silenzioso.

In woord en beeld: Dino Buzzati, Filippo De Pisis, Dario Fo, Carlo Levi en Alberto Savinio tussen literatuur en schilderkunst

Dino Buzzati, vooral bekend voor zijn boek ‘Il deserto dei Tartari‘, noemde zijn reputatie als schrijver en niet als schilder een ‘vergissing’ . Ook het talent van Carlo Levi als schilder werd door het fenomenale succes van zijn boek ‘Cristo si è fermato a Eboli‘ totaal overschaduwd. Nobel prijs-winnaar Dario Fo, toneelregisseur, acteur en toneelschrijver, in 1997 Nobelprijs voor de Literatuur is evenmin bekend als schilder. Literatuur, avant-gardes en postmoderne creatieve uitingen zijn de ingrediënten van deze boeiende eclectische lezing waar beeld en woord elkaar ontmoeten.
Foto en tekst uit ‘Le storie dipinte’, Dino Buzzati

Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Vroegboekingkorting: 12,5 euro p.p. als u t/m 16 januari reserveert
Reserveren: info@amicitalia.nl
Tel.: 035-6834082


13 februari 2015 om 19.30

Het offer van Isaac, 1602, Caravaggio

Het offer van Isaac, 1602, Caravaggio

Caravaggio en Rembrandt:
het theater van de
chiaroscuro


Een ontdekkingsreis naar de eigenzinnige visies op de kunst die Caravaggio respectievelijk Rembrandt ontwikkelden in hun carrieres, en welke de overeenkomsten dan wel verschillen tussen de twee meesters waren: geweld, devotie, naturalisme, zielenroerselen, oudheid, Renaissance en, uiteraard, chiaroscuro.

Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Voorverkoop: 12,5 euro p.p. als u t/m 6 februari reserveert
Reserveren: info@amicitalia.nl
online www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
tel.: 035-6834082

Giovanni Bellini, Madonna degli alberetti, 1487
Giovanni Bellini, Madonna degli alberetti, 1487, Galleria dell’Accademia, Venezia

Giovanni Bellini: de vader van de Venetiaanse Renaissance

20 maart 2015 om 19.30

Hoewel de naam van Bellini vooral geassocieerd wordt met het genre Madonna col Bambino, is de veelzijdigheid van deze sleutelfiguur van de Venetiaanse Renaissance moeilijk te onderschatten, o.a. als vertegenwoordiger van het typisch Venetiaanse fenomeen van de ‘schildersfamilie’ (met vader Jacopo en broer Gentile) en als ‘uitvinder’ van kleur als dé kenmerk van de Venetiaanse schilderkunst.

Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Voorverkoop: 12,5 euro p.p. als u t/m 13 maart reserveert
Reserveren: info@amicitalia.nl
online www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
tel.: 035-6834082


Lorenzo Lotto, Allegoria del Vizio e della Virtù (1505)
Lorenzo Lotto, Allegoria del Vizio e della Virtù (1505)

10 april 2015 om 19.30

Lorenzo Lotto: tussen iconografie en psychologie

Eeuwenlang in vergetelheid geraakt, werd Lotto pas aan het einde van de 19e eeuw herontdekt als een van de grote meesters van de Venetiaanse Renaissance, zij het een Renaissance die slechts gedeeltelijk dezelfde glorieuze trekken heeft als die van Tiziano of Veronese of Tintoretto. Vooral actief in de Venetiaanse provincie – de Marche en Bergamo – is Lotto de meester van geweldig intense portretten en vaak ronduit onverwachte interpretaties van religieuze thema’s.

Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Voorverkoop: 12,5 euro p.p. als u t/m 3 april reserveert
Reserveren: info@amicitalia.nl
online www.amicitalia.nl/lezing-reserveren
tel.: 035-6834082

Informatie

Voertaal lezingen: Nederlands
Adres: Bibliotheek, Hilversum (’s Gravenlandseweg 55)
Docent: Stefano Giani
Entree: 15 euro p.p. (aan de deur)
Korting (geldig tot 1 week voor aanvang van de lezing): 12,5 euro p.p. als u min. 1 week vooraf reserveert Voordeelabonnement (geldig tot 31 dec. 2014):
Single: 3 lezingen naar keuze voor 35 euro

Reeks: 4 lezingen: 40 euro p.p.
Doppio: met 2 pers. naar 3 lezingen naar keuze, 65 euro

Combi: 2 lezingen + 10 conversatielessen Italiaans B1/B2 niveau, 140 euro p.p. (zie voor info en inschrijvingen: Cursus Italiaans voor half-gevorderden: Arte e Cucina).

Voorwaarden: Voor alle abonnementen geldt: betaling: binnen 2 weken na bestelling

Annuleringen: U krijgt het gehele abonnementsbedrag retour als u 2 weken voor de eerste lezing in uw abonnement schrijftelijkt (via email) afzegt. Hierna kunt u een eventueel het bedrag omzetten in losse kaartjes t.w.v. 12,50 euro te besteden binnen hetzelfde jaar. U kunt uw kaartje ook aan iemand anders geven (graag melden). Bij eventuele langdurende ziekte neem gerust contact op.
Kortingen: Bij aankoop van losse kaartjes geldt ontvangt u 2,50 EURO KORTING op uw entreeprijs, als u min. 1 WEEK vooraf de lezing reserveert. Wilt u voordelig naar de lezing, boek op tijd of kies een abonnement.
Reserveren: info@amicitalia.nl
Of via: www.amicitalia.nl/lezing-reserveren

Over de docent

Stefano Giani is kunsthistoricus, cum laude afgestudeerd in Milaan met een scriptie over de 16e eeuwse Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Naast zijn ervaring als wetenschappelijk onderzoek heeft hij ook jarenlang lezingen en cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis gegeven. Hij heeft o.a. artikelen geschreven voor de tijdschriften “Arte Lombarda” en “Venezia Cinquecento” en voor de Nederlandse “Incontri”. Hij heeft ook met verschillende instellingen samengewerkt, o.a. De Accademia Carrara in Bergamo, de National Gallery of Art in Washington, het Van Gogh Museum in Amsterdam, de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam.