triesteTrieste is de hoofdstad van de Regione Friuli Venezia-Giulia. Door haar ligging heeft ze eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld als havenstad van de colonia romana tot aan haar rol in 1719 als vrije haven (porto franco). Ook was ze hoofdstad van de Adriatische kustregio “Küstenland” als enige grote haven van Oostenrijk. Haar uitstraling van Wenen van het Zuiden kreeg ze tijdens de bloeiperiode van 1867-1918, als belangrijke kuststad van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije.

Pas na de Eerste Wereldoorlog werd Triëst definitief Italië (Verdrag van Rapallo in 1920). De ligging en de geschiedenis zijn de basis van een moderne multi-etnische samenleving en de meertaligheid van de bevolking.

De imposante gebouwen uit de Oostenrijkse tijd worden afgewisseld met Romeinse opgravingen zoals het Romeins theater en forum. Ook de bekende Cattedrale di San Giusto,, de kathedraal van Triëst, gebouwd  tussen de 9e en 11e eeuw, staat op Romeinse fundamenten. De voorgevel is versierd met Romeinse stenen en middenin bevindt zich een rond gotisch raam. In het linker deel van de kerk zijn Venetiaanse mozaïeken uit de 12e eeuw. Wandelen door Triest is als een reis door de geschiedenis! Zeker als u het dichtbij gelegen Castello di San Giusto bezoekt, evenals het aan de kust gelegen Castello di Miramare en Castello di Duino. Een route van de middeleeuwse stad kunt u hier als pdf downloaden.

De kastelen en spoken

Het kasteel van Miramare werd tussen 1856 en 1860 gebouwd als zomerverblijf voor Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte von Sachsen, dochter van de Belgische koning Leopold I. Zoals de naam al zegt (Mira=kijk, mare=zee) is het kasteel prachtig gelegen uitkijkend over zee dichtbij het strand Grignano. U kunt het kasteel vanuit de weg of de trein al mooi zien.

Maximiliaan was broer van  Frans Jozef I van Oostenrijk. In 1861 kwamen keizerin Elisabeth (Sissi) en Frans Jozef I, keizer van Oostenrijk, op bezoek in Miramare. Daarom hangt in het kasteel ook een portret van Sissi.

Maximiliaan hield van de zee en dit thema komt ook steeds terug in de zalen en tuin van het kasteel. Helaas heeft Maximiliaan niet echt kunnen genieten van dit zomerverblijf omdat enkele jaren na zijn benoeming als Kaiser van Mexico hij daar werd vermoord (1867). Charlotte trok zich eerst nog enkele jaren in Miramare terug, maar haar verdried was groot en keerde uiteindelijk terug naar haar geboorteland België. De legende zegt dat de geest van de treurige en dwaze Charlotte nog steeds het kasteel bewoont.

Il Castello di Duino

castello di duinoHet Kasteel van Duino is sinds 420 jaar erfgoed van familie Della Torre, die er nog steeds woont. Deze familie heeft eeuwenlang de postdiensten beheerd in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Een van zijn bekendste gasten van het kasteel is Reine Maria Rilke. Hij raakte geïnspireerd door de prachtige omgeving op de carso en tijdens zijn verblijf schreef hij de bekende Elegieën van Duino. Een voetpad langs een adembenemend panorama van de kust draagt nog steeds zijn naam: Il sentiero Rilke (het pad van Rilke).

Zoals het hoort kent ook het kasteel van Duino zijn spooklegende: in de rotsen aan de kust onder het kasteel zou een stukje rots met een bijzondere vorm zijn, die van een vrouw… de zogenaamde Dama Bianca!

La leggenda della Dama bianca

duino_castelletto

Het verhaal gaat dat een wrede ridder die het kasteel bewoonde uit jalouzie zijn vrouw wilde vermoorden door haar in zee te duwen. Maar voordat ze in het water viel, keek ze met smart naar de hemel, smekend om hulp, en werd toen in een rots veranderd. Sinsdien komt ’s avonds de Dama Bianca los van de steen en zwerft als spook in het paleis op zoek naar de wieg waar haar kind altijd lag. Daarna blijft ze even zwijgend naast de wieg staan, gaat terug en wordt van verdriet weer van steen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=r6uaytqXiXI

 

Meer info:

http://www.castello-miramare.it/

http://www.retecivica.trieste.it/triestecultura/new/musei/sangiusto/default.asp

http://www.turismofvg.it/

 

 • Overige bezienswaardigheden in Trieste:
 • Tempel van de Heilige Triniteit en St. Spiridio (1869)
 • Ark van Riccardo (33 voor Christus)
 • Basiliek Forense (2de eeuw)
 • Palaeochristian basiliek
 • Romeins theater
 • Grotta gigante
 • Piazza dell’Unità d’Italia
 • Piazza della Borsa
 • Risiera di San Sabba Museum
 • Teatro Verdi
 • Trieste Joyce Museum
 • Museum van Italo Svevo
 • Tram van Opicina