Een prachtige mozaïekvloer uit de 4e eeuw, 760 m² groot en daarmee de grootste oudchristelijke mozaïekvloer in Europa, is te bewonderen in het Oud-Romeinse stadje Aquileia, 10 km van de badplaats Grado. De mozaïekvloer bevindt zich in de Basiliek uit de 11e eeuw en is zeker een omweg waard.

 

De afbeeldingen op de vloer zijn zeer symbolisch, vol Bijbelse allegorieën maar ook veel vissen en dieren, want vis, in het Grieks ichthys, is een acronym voor Iesus Cristos Theou Uios Soter (Jesus Christus Redder Zoon van God). Prachtig is het ook de afbeelding van het verhaal van Jonas, de goede herder, de haan, symbool van het licht van Christus en allerlei gezichten en geometrische figuren.

 

Rechts bij de ingang en in de crypte zijn er twee prachtige afbeeldingen, vol allegorische betekenis. Het gevecht tussen de haan en de schildpad, oftewel tussen God en de duivel en tussen het licht en de nacht.

 

De nodo di Salomone (knoop van Salomon) die veel voorkomt, is praktisch het symbool van Aquileia geworden: de twee lussen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn symboliseren de band tussen mensen en God, tussen het oneindige en de aardse leven.

Onlangs, ter gelegenheid van het bezoek van Paus Benedictus XVI zijn de nieuwe mozaïeken weer gerestaureerd en voor publiek opengesteld. Een deel hiervan hangt als muurversiering in de battistero (doopkapel) en is deels in het gebouw ernaast te bezichtigen incl. de prachtige kleurrijke pauw die aan de muur hangt. Ook het eeuwenoude bewijs van de verwoesting door Attila- een zwarte brandvlek op de witte mozaïekstenen- is daar te zien.

Het dorp Aquileia kan je ook per fiets bereiken via de vele fietspaden vanuit Grado en Palmanova. De fietsroute loopt achter de basiliek langs via het foro romano en de oude haven, langs alle belangrijke Oud-Romeinse resten en opgravingen.

 

Ga na een bezoek aan de Basiliek even langs bij de Pasticceria Mosaico, een bakkerij en bar met allerlei soorten heerlijke gebakjes, koekjes en ijs allemaal van eigen makelij. Een absolute topper en heerlijke plek met een uitstekende zicht op de volledige complex van de Basiliek!

Lees ook:

 

 

Meer informatie:

http://www.aquileia.net/

http://whc.unesco.org/en/list/825/gallery/